Mälardalens geografi

Mälardalens geografi

Mälardalen kallas det relativt tätt befolkade området runt Mälaren, det vill säga sydvästra Uppland, sydöstra Västmanland och norra Södermanland. I regel inkluderas Storstockholm i begreppet. I vissa sammanhang blir även Örebrotrakten och omgivande kommuner kring Hjälmaren inräknade i begreppet. Eftersom några av Uppsalas gamla villaförorter (Graneberg, Vårdsätra m.fl.) ligger vid Mälarviken Ekoln räknas Uppsala ofta in i Mälardalen och ingår till exempel i samarbetet Trafik i Mälardalen.

Gränsdragningen är således inte helt bestämd. Övriga typiska städer i Mälardalen är Västerås, Södertälje, Eskilstuna, Enköping, Strängnäs, Köping och Arboga. Det var i huvudsak Mälardalen som utgjorde Svea rike. I regionen finns historiska centralorter som Birka, Sigtuna och Uppsala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + tio =